Veiliger werken op de bouwplaats met Bouwspraak

Hoe werk je veilig op de bouwplaats, als medewerkers niet allemaal dezelfde taal spreken en vaak ook nog gehoorbescherming dragen? Dat doe je met Bouwspraak, de nieuwe universele taal voor bouw en infra.

Codetaal voor iedereen in de bouw

Iemand die niet jouw taal spreekt, waarschuwen voor naderend gevaar. Ga er maar aan staan… Op de bouw komt het vaak voor. Daarom heeft kennis- en adviescentrum Volandis, op initiatief van onder meer Bouwend Nederland, een speciale codetaal bedacht: Bouwspraak. Dit is een nieuwe gebarentaal met 26 uniforme waarschuwingsgebaren die iedere bouwvakker snel onder de knie kan krijgen. Zo kunnen medewerkers uit alle landen slim met elkaar communiceren en ongelukken voorkomen. Aelbers heeft meegeholpen met de ontwikkeling hiervan.

Uitleg in acht talen

De gebaren van Bouwspraak zijn bedoeld om elkaar snel en eenvoudig attent te maken op onveilige situaties. Zo zijn er gebaren voor ‘Stop!’, Help!’, ‘Naar voren’ en ‘Naar beneden’. Op campagneposters in de keet en op een speciale website staan alle gebaren uitgebeeld, inclusief een uitleg in het Nederlands, Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Pools, Roemeens en Turks. Een mooie manier om werken in de bouw voor iedereen veiliger te maken.

Ook bij Aelbers werken we met diverse nationaliteiten én promoten we veilig werken. In de ontwikkelingsfase van Bouwspraak door o.a. Volandis, zijn diverse uitzendkrachten van verschillende nationaliteiten geïnterviewd. Het gebruik van Bouwspraak juichen we dan ook van harte toe! We brengen Bouwspraak bij onze medewerkers onder de aandacht via ons veiligheidsbulletin. En nieuwe uitzendkrachten krijgen bij de inschrijving een instructie.

Alle gebaren zijn te vinden op www.bouwspraak.nl